درمان هموروئید، فیشر، فیستول و سینوس پایلونیدال با لیزر
هموروئید
هموروئیدها وریدهای متورم و ملتهب در ناحیه مقعد و رکتوم هستند که به دلیل فشار زیادی که ممکن است به دلایل مختلف بر وریدهای این ناحیه وارد شود، ایجاد میگردند. هموروئید ممکن است داخل رکتوم به وجود آید که به آن هموروئید داخلی گفته میشود یا اینکه زیر پوست و در ناحیه مقعد رشد کند که در این صورت هموروئید خارجی خواهد بود. نشانهها و روش درمان بیماری به نوع هموروئید بستگی دارد. هموروئید جزء بیماریهای مزمن رایج است. پیش از سن 50 سالگی، حدود نیمی از افراد بالغ نشانههای وجود هموروئید را خواهند داشت.
عوامل ایجاد هموروئید
عواملی که باعث بروز هموروئید میشوند تا حدی ژنتیکی هستند که موجب ضعیف شدن دیواره وریدها، ایجاد واریس و سخت شدن عمل دفع (یبوست) میشوند. دیگر عوامل شامل بارداری، فشار خون بالا و سرطان رکتوم است. همچنین چاقی بیش از حد و عادت به نشستن به مدت طولانی نیز در ایجاد هموروئید نقش دارد.
به منظور پیشگیری از هموروئید، نوشیدن مایعات بیشتر، مصرف غذاهایی با فیبر بالا (میوه، سبزیجات و غلات سبوسدار)، ورزش کردن، تمرین برای بهتر نشستن و پیشگیری از ایجاد یبوست توصیه میشود. به عنوان مثال، مصرف یک رژیم غذایی با فیبر بالا و مقدار زیادی مایعات موجب میشود که عمل دفع راحتتر صورت گیرد. همچنین کم کردن استرسهای روزانه نیز در پیشگیری از عود بیماری مؤثر میباشد.
نشانههای هموروئید
رایجترین نشانههای هموروئید داخلی و خارجی شامل موارد زیر است:
- خارش و سوزش
- درد در ناحیه مقعد
- بیرونزدگی مخاط مقعد هنگام دفع یا فشار شکمی
- خونریزی
روشهای درمان هموروئید
روشهای درمانی زیادی برای هموروئید وجود دارد که از جمله آنها میتوان به روشهای غیر جراحی زیر اشاره کرد که برای درمان هموروئیدهای داخلی در مراحل اولیه بیماری کاربرد دارد.
- بستن باند لاستیکی
- تزریق درمانی (Scelrotherapy)
- کرایوسرجری (Cryosurgery)
- استفاده از لیزر یا اشعه مادون قرمز
برای درمان هموروئیدهای داخلی و خارجی در مراحل پیشرفته بیماری، روشهای جراحی نیز کاربرد دارند که به عنوان هموروئیدکتومی شناخته میشوند.
هموروئیدکتومی با لیزر عملی است که در آن از انرژی لیزر برای درمان هموروئید استفاده میشود. در این روش درمانی، از لیزر پزشکی برای حرارت دادن به وریدهای مشکلدار استفاده میشود که این امر منجر به تجزیه شدن آنها میگردد. این تکنیک یک روش جدید برای درمان سرپایی هموروئید است.
اغلب مردم درمان به روش لیزر را انتخاب میکنند چرا که در این عمل، چندین ورید به صورت همزمان قابل درمان هستند. در صورتی که اگر با روش سنتی چند هموروئید بخواهد با هم درمان شود احتمال تنگی در ناحیه مقعد و عوارض بعد از آن وجود دارد. علاوه بر این، درمان هموروئید با لیزر زمان ریکاوری کوتاهی دارد و اغلب بدون درد است. در این روش به علت عدم استفاده از بخیه، از تامپون داخل مقعد پس از عمل استفاده نمیشود لذا بیمار دوران نقاهت بسیار کوتاهتر و راحتتری خواهد داشت و بیماران پس از زمان کوتاهی قادر خواهند بود که به فعالیتهای روزانه خود بازگردند.
فیشر (شقاق)، فیستول و سینوس پایلونیدال
از لیزر برای درمان مشکلات مشابهی همچون فیشر (شقاق)، فیستول و سینوس پایلونیدال نیز استفاده میشود که در ادامه به آنها اشاره شده است. استفاده از لیزر برای درمان این مشکلات نیز موجب کوتاهتر شدن و راحتتر شدن دوران نقاهت بیماری میشود و بیمار میتواند پس از زمان کوتاهی به کارهای روزمره خود بازگردد.
فیشر (شقاق)
فیشر (شقاق) به تَرک یا بریدگی در ناحیه مقعد گفته میشود که ممکن است هنگام دفع با درد بسیار و خونریزی همراه باشد. این مشکل در خانمها پس از زایمان، افرادی که به شدت عصبی یا استرسی هستند و همچنین آنهایی که رژیم غذایی با فیبر کم استفاده میکنند و دچار یبوست مزمن میشوند، بیشتر شایع است.
فیستول
فیستول یک حالت تونل مانند زیر پوست مقعد است و زمانی ایجاد میشود که عفونت مقعدی فرد به طور مناسب درمان نشده باشد و منجر به ایجاد آبسه مقعدی شود. فیستول به شکل یک ورم در نزدیکی مقعد نمود پیدا میکند. این ورم به صورت متناوب و خود به خود باز شده و ترشحات چرکی یا گاهی خونآلود از آن خارج میشود. در صورتی که آبسه اطراف مقعد به بیرون سر باز کند، فیستول ایجاد میشود.
سینوس پایلونیدال (کیست مویی)
پایلونیدال در لاتین به معنی لانه مو است. بیماری، عفونت، آبسه و کیست سینوس پایلونیدال یک مشکل رایج در مردان جوان و تعداد کمی از زنان است. این بیماری با ایجاد حفرههای کوچکی در خط میانی شکاف زایشی همراه است و بیشتر در میان افراد پر مویی که به شدت عرق میکنند یا افراد چاق و کسانی که شغلهای بیتحرک دارند و بسیار مسافرت میکنند، شایع است. در ابتدا ممکن است یک توده بدون درد یا متورم باشد اما هنگامی که عفونی شود منجر به ایجاد درد و ترشحات چرکی میشود.